I Sverige har vi fem jaktbara hjortdjursarter. Dessa är älg, kronhjort, dovhjort, rådjur och vitsvanshjort. Även renen är ett svensk hjortdjur, men den anses vara ett tamdjur i Sverige.
Dessa hjortdjur (samt mufflonfår, myskoxe och vildsvin) är så kallade partåiga hovdjur eftersom de har två framåtriktade klövar på varje ben. Dessa djur har även två bakåtriktade mindre så kallade lättklövar på varje ben.
I vårt kyliga klimat skiftar alla hjortdjur från sommarfäll till en något mörkare och betydligt varmare vinterfäll med tjockare, längre och luftfyllda (ihåliga) hårstrån. Övergången från sommarfäll till vinterfäll sker gradvis i september-oktober. Vinterfällen fälls sedan fläckvis i maj-juni vilket ger hjortdjuren ett luggslitet intryck.
Hjortdjuren är idisslare, vilket innebär att de tuggar och sväljer födan två gånger. Detta beror på deras matsmältningssystem är annorlunda än vårt eget. Idisslande arters mage är uppdelad i flera avdelningar som kallas våm, nätmage, bladmage och löpmage. De arter som har endast tre avdelningar saknar bladmagen.
Hjortdjuren kännetecknas av att hanarna bär horn. Renen är den enda art där även honorna bär horn.
När hornen växer får hornen alla näringsämnen via ett hårigt hudskikt på utsidan som kallas för basthud. När hornen har fått sin slutgiltiga storlek tillbakabildas vävnaden i basthuden, känseln försvinner och huden skrapas bort genom att djuret skrapar (fejar) hornen mot trädstammar och buskar. Nyfejade horn är först vita men mörknar av kontakten med de växtsafter som gnids in i hornet under fejningen. Efter parningstiden fälls hornen innan de nybildas en tid senare.
Hos hjortdjur med horn som har tydliga taggar på hornen så brukar man benämna dem efter taggantal. Man skiljer då mellan "udda" och "jämna" hornuppsättningar. Exempelvis kallar man en älg med 12 taggar på ena hornet och 10 på det andra för en "udda 24-taggare". Enligt praxis så räknar man alltså taggantalet på det horn med flest taggar två gånger om hjorten har udda antal taggar på hornen.
Hanhjortdjur använder främst sina horn till att strida mot andra hanar om rätten att få para sig. Alla hornbärande djur kan också använda sina horn för att försvara sig mot rovdjur.
Alla hjortdjur har 12 kindtänder i såväl över- som underkäke samt 8 framtänder i underkäken. Renen och kronhjorten har även två 2 hörntänder. Hjortdjur får oftast sin fullständiga uppsättning av kindtänder under sitt tredje levnadsår.