Stäng
HEM
LOGGA IN
BLI MEDLEM
JAKTRESAN
Prov PROV Prov
VÄGEN TILL JÄGAREXAMEN
JAKTTEORI
VILTUPPSLAGSVERK
PRESENTKORT

Vanliga jaktfrågor

Vilken temperatur är lämplig att hänga kött i?

Kött bör helst hänga i ungefär 5 grader, det ska vara kylskåpskallt med andra ord. Om det är för kallt (under 2 grader) blir inte köttet mört och om det är för varmt (över 10 grader) ökar risken för bakterie- och jästsvamptillväxt (förruttnelse).

Ett passat, sotat och flått djur bör hänga en tid innan man styckar det. Anledningen till detta är för att köttet ska bli mörare och mer smakrikt. När köttet får hänga startar en kemisk process där köttets enzymer bryter ner bindväven i hinnor och muskler, vilket gör köttet mörare, och omvandlar proteiner till smakrika ämnen.

En bra tumregel för hur man på bästa sätt hänger ett djur oavsett art och storlek är att det ska hänga i 40 dygnsgrader. Exempelvis 10 dygn i 4 grader (10 x 4 = 40) eller 8 dygn i 5 grader (8 x 5 = 40). Tiden ska räknas från det att likstelheten släppt. Likstelheten inträder inom de första timmarna efter att djuret dött och innebär att musklerna på det döda djuret låser sig så att kroppen blir helt stel i ett till två dygn.