Hem
Bli medlem
Logga in
Jaktresan
Prov Prov Prov
Vägen till jägarexamen
Jaktteori
Viltuppslagsverk
Presentkort

Vanliga jaktfrågor

När ska man flå ett skjutet djur?

Det finns olika skolor när det gäller när djuret ska flås. Vissa föredrar att låta skinnet sitta kvar under hängningen, eftersom pälsen skyddar köttet mot uttorkning, smuts och insekter. Andra väljer att flå djuret tidigt – ibland medan kroppen fortfarande är varm – eftersom det då upplevs som enklare och kan ge en snabbare avkylning av köttet.

Vad som är mest lämpligt beror på viltart, väder och vilka kylmöjligheter du har. Har du tillgång till ett kylrum eller ett väl fungerande kylskåp är det ofta en fördel, särskilt för hjortdjur, att låta skinnet sitta kvar under hängningen så länge temperaturen kan hållas runt 5 grader. Vid varm väderlek och begränsade kylmöjligheter kan det däremot vara bättre att flå tidigare, så att kroppen kyls ned snabbare på ett hygieniskt sätt. Om du flår före hängningen är det viktigt att du är noga med att inte skada de hinnor som skyddar köttet.

Vissa jägare flår och grovstyckar djuret redan i skogen, men det är oftast både enklare och mer hygieniskt att transportera djuret till en slaktbod eller motsvarande plats innan man påbörjar flåning och styckning.