Kulammunition är indelad i fyra klasser: klass 1, 2, 3 och 4. Klasstillhörigheten beror på ammunitionens prestanda och avgör vilka viltarter ammunitionen är tillåten att användas mot.
Klass 1-ammunition har högst kulvikt och anslagsenergi och får användas vid jakt på samtliga viltarter. Övriga klasser har successivt lägre kulvikt och anslagsenergi samt fler och fler begränsningar på vilka viltarter som får jagas.
Det är alltså ammunitionen och inte vapnet som avgör klasstillhörigheten. Men i dagligt tal brukar man ändå prata om "klass 1-vapen" och "klass 2-vapen" etc.
Prestandakrav: Kulvikten måste vara minst 9 gram och anslagsenergin vid 100 meter minst 2 700 Joule, alternativt att kulvikten är minst 10 gram och att anslagsenergin vid 100 meter är minst 2 000 Joule. För blyfria kulor måste kulvikten vara minst 7,7 gram och anslagsenergin vid 100 meter minst 2 000 J.
Samtliga viltarter får jagas med klass 1-vapen.
Vapen tillhörande klass 1 är vad man i dagligt tal brukar kalla för älgstudsare.
Klass 2-vapen
Prestandakrav: kulvikt minst 3,2 gram och anslagsenergi vid 100 meter minst 800 Joule.
Samtliga viltarter utom följande får jagas med klass 2-vapen:
Klass 3-vapen
Prestandakrav: kulvikt minst 2,5 gram och anslagsenergi vid 100 meter minst 200 Joule.
Samtliga viltarter utom följande får jagas med klass 3-vapen:
Klass 4-vapen
Prestandakrav: anslagsenergi direkt efter mynningen oavsett kulvikt minst 150 Joule.
Viltarter som är tillåtna att jaga med klass 4-vapen är bland annat: vildkanin, iller, frett, mård, mink, hermelin, vessla, ekorre, lämmel, råtta, mullvad, sork, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna, ripa, järpe, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare, gråsparv och pilfink.
Värt att notera är att luftgevär av minimumkaliber av 5,5 mm idag får användas till allmän jakt om det uppfyller kraven för klass 4-vapen och laddas med speciella kulor expanderar och deformeras vid träff.
Testa dina kunskaper med ett gratis teoriprov. Provet fungerar på alla enheter och frågorna är utformade på samma sätt som på det riktiga teoriprovet.
Gör teoripluggandet roligare och lättare än någonsin och spela dig igenom hela jakteorin med vårt spel Jaktresan!