Här guidar vi dig genom alla stegen fram till jägarexamen – från teoriprovet till hur du ansöker om jaktvapenlicens. Klicka på ett steg för att läsa mer om det.
Bli medlem för att kunna spara dina framsteg och enklare hålla koll på din väg till jägarexamen!
Ju tidigare du börjar plugga teori desto bättre förberedd kommer du att vara när det är dags för det riktiga teoriprovet.
Det finns fyra vanliga typer av kursupplägg för att ta jägarexamen. Dessa är:
Distanskurser och lärarledda lektioner sträcker sig normalt över en längre tid än intensivkurserna som oftast bara pågår i några dagar.
Fördelen med de tre första uppläggen är att det oftast ingår en tydlig och strukturerad studieplan, en teorilärare, möjlighet till övningsskytte och en arrangerad provskrivning och uppskjutning.
Tänk på att de intensivkurser som erbjuds oftast förutsätter att du har pluggat teori innan kursen startar. Detta är något även vi rekommenderar eftersom intensivkurserna bara kan erbjuda en begränsad tid till lärarledd undervisning. Om du inte har några förkunskaper alls så kan det alltså bli mycket intensiva dagar med många timmars självstudier på kvällarna.
Idag väljer många dock att studera teorin helt på egen hand, eller att kombinera en kurs med självstudier. Om du väljer att studera på egen hand så finns allt du behöver lära dig i denna här på Jägarexamen Online.
Som medlem på Jägarexamen Online kan du lära dig hela jaktteorin på ett väldigt strukturerat och effektivt sätt genoma att spela hela Jaktresan. Det är både roligt och ger dig precis den kunskap du behöver för att klara teoriprovet!
Om du hellre vill plugga på ditt eget sätt så kan du istället lägga upp en egen studieplan.
Vi rekommenderar att du börjar din teoriutbildning med att läsa hela jaktteorin här på Jägarexamen Online. Den är lättläst, pedagogiskt upplagd och innehåller en stor del av den kunskap du behöver lära dig för att klara teoriprovet.
Därefter rekommenderar vi att du studerar viltuppslagsverket. En stor del av utbildningen (och många frågor på teoriprovet) handlar nämligen om artkännedom. I viltuppslagsverket kan du spara vilt du vill träna mer på genom att trycka på stjärnsymbolen.
När du känner dig redo är det dags att börja testa dina kunskaper. Du kan välja mellan att göra smarta övningsprov som är utformade för att du snabbt ska lära dig så mycket som möjligt, egna prov där du själv väljer alla provinställningar, fågelprov med enbart fågelbilder, viltprov med frågor på alla viltkategorier, ämnesprov eller teoriprov som är konstruerade på samma sätt som det riktiga provet.
Övningsproven är anpassade efter din kunskapsnivå och passar perfekt när du vill göra ett par snabba prov utan tidspress. Övningsproven innehåller 20 frågor och rättas löpande så att du direkt ser om du har svarat rätt eller fel, om du vill så kan du även läsa en pedagogisk förklaring till varje fråga direkt i provet.
De egna proven är till för att repetera eller öva på frågor som du har svårt för. Du kan till exempel skapa ett prov med bara de frågekategorier som du vill öva på, eller som bara innehåller frågor som du tidigare har svarat fel på eller som du själv har sparat.
Fågelproven innehåller bara frågor med bilder på olika fåglar. Fågelproven gör det lätt att mängdträna på att identifiera och särskilja de olika fågelarterna, något som många tycker är svårt.
Viltproven innehåller de viktigaste frågorna om arterna i Viltuppslagsverket. Det finns ett prov för varje viltkategori.
Teoriproven är det slutgiltiga testet inför det riktiga teoriprovet. Teoriproven innehåller samma mängd och typ av frågor som det riktiga teoriprovet och är ungefär lika svåra. Det är även samma tidspress och gräns för att bli godkänd på Jägarexamen Online som på det riktiga teoriprovet.
Efter varje prov så har du möjlighet att gå igenom dina svar och läsa pedagogiska förklaringar till alla frågor. Genom att läsa mer om det du har svårt för så kommer du snabbt få en mycket djupare förståelse för teorin.
Oavsett vilket typ av prov du gör så kan du alltid spara frågor genom att trycka på stjärnsymbolen. Du kan sedan repetera dessa frågorna genom att klicka på "Sparade frågor" i provmenyn.
I provstatistiken kan du se vilka kategorier och enskilda ämnen du behöver öva mer på. Genom att klicka på ett ämne kan du välja att antingen läsa mer om det eller att starta ett prov med frågor på ämnet.
När du har lärt dig så mycket att du regelbundet blir godkänd på teoriproven på Jägarexamen Online så är du med största sannolikhet redo att skriva det riktiga teoriprovet!
För att få full tillgång till allt du behöver kunna för att klara teoriprovet för jägarexamen så kan du bli medlem på här på Jägarexamen Online. Ett medlemskap ger dig bland annat tillgång till 1 300 teorifrågor med tydliga förklaringar, hela Jaktresan, fem olika typer av prov samt utförlig provstatistik.
Innehållet på Jägarexamen Online är samma som i vår app Jägarexamen. Appen har funnits på App Store och Google Play sedan 2012 och har fått över 3 500 femstjärniga betyg.
Använd koden JÄGAREXAMEN15 när du skapar ett konto för att få 15 % rabatt på alla medlemskap!
Många väljer att boka någon form av jägarexamenkurs under sin utbildning. Det finns ett stort antal kursarrangörer utspridda över hela Sverige. Priset för en kurs varierar kraftigt beroende på hur länge kursen pågår och vad som ingår i kursen.
Om du vill anmäla dig till en kurs bör du först kontakta kursarrangören och be dem att skicka ett kursprogram så att du tydligt kan se kursens upplägg och vad som ingår i priset. Du kan även be kursarrangören att skicka kontaktuppgifter till personer som redan har gått kursen, så att du kan fråga hur de upplevde kursens innehåll och kvalitet.
Många kurser avslutas med möjligheten att göra både teoriprovet och de praktiska proven.
I varje län finns ett antal större jaktskyttebanor som även är provbanor för jägarexamen. Knutna till dessa provbanor finns ett antal särskilt förordnade provledare för jägarexamen.
Om du har valt att studera teorin på egen hand så kontaktar du en provledare på en provbana nära dig när du känner dig redo att skriva teoriprovet.
På teoriprovet ska du visa att du har de teoretiska kunskaper som krävs för att du ska kunna jaga på ett säkert sätt och med gott omdöme.
Teoriprovet består av 70 flervalsfrågor som ska besvaras inom högst 60 minuter. För att bli godkänd måste minst 60 frågor vara rätt besvarade. Du måsta alltså svara rätt på 85 % av frågorna.
Teoriprovet kostar 500 kronor.
När du väl skriver provet gäller det att verkligen läsa varje fråga och alla svarsalternativ noggrant. Svarsalternativen är ibland snarlika, så det är viktigt att du verkligen förstår en fråga innan du svarar.
Stressa inte, men fastna inte heller för länge på en fråga. Du har trots allt bara 51 sekunder på dig per fråga i snitt och du måste ju hinna svara på alla frågor innan tiden tar slut. Om du verkligen fastnar på en fråga så är det bättre att återgå till den senare, när du har svarat på övriga frågor.
Om du har tid över när du har svarat på alla frågor bör du gå igenom frågorna igen för att säkerställa att du inte har missförstått något eller valt fel alternativ av misstag.
Om du blir underkänd på teoriprovet så får du avlägga ett nytt prov en annan dag.
Du måste få godkänt på teoriprovet innan du får göra något av de praktiska proven. Ett godkänt teoriprov är giltigt utan tidsbegränsning, du kan alltså komplettera med de praktiska proven när som helst.
Hagelgevärsprovet är till för att säkerställa att du kan hantera ett hagelvapen på ett säkert sätt, att du kan bedöma avstånd till olika mål och att du har god precision när du skjuter på både rörliga och stillastående mål.
Du måste få godkänt på teoriprovet innan du får göra hagelgevärsprovet.
Hagelgevärsprovet kostar 400 kronor. Ammunitionskostnad tillkommer.
I varje län finns ett antal större jaktskyttebanor som även är provbanor för jägarexamen. Knutna till dessa provbanor finns ett antal särskilt förordnade provledare för jägarexamen.
När du vill genomföra hagelgevärsprovet så kontaktar du en provledare på en provbana nära dig.
Hagelgevärsprovet innehåller fyra moment:
Momentet säker hagelgevärshantering innehåller följande två delmoment:
Vid momentet avståndsbedömning kontrolleras din förmåga att bedöma om ett mål är inom skotthåll för hagel eller inte.
Sammanlagt kommer du att bli visad sex viltmåltavlor, fem däggdjursfigurer samt en fågelsiluett mot fri himmel. Din uppgift är att markera ett skott med geväret mot de figurer du anser vara inom hagelhåll samt avstå att markera skott mot de figurer som du anser vara utom hagelhåll.
En bra tumregel att lägga på minnet är att om figurerna är 15-20 meter ifrån dig så är de inom hagelhåll och om figurerna är 30-40 meter ifrån dig så är de utom hagelhåll.
För att bli godkänd måste du göra rätt bedömning på samtliga sex viltmåltavlor.
Vissa provledare slår ihop momenten säker vapenhantering och avståndsbedömning till ett så kallat "kombinationsprov".
Ett kombinationsprov går ut på att du förflyttar dig efter en markerad stig där det förekommer olika hinder där du måste påvisa god hantering av vapnet. Längs stigen kommer det även att finnas sex platser där du kommer att ha möjlighet att markera skott mot viltfigurer som är utplacerade på olika avstånd.
Vid momentet lerduveskjutning blir du ombedd att skjuta mot sex lerduvor som kastas rakt ut och bort från en plats omedelbart intill dig. Denna typ av skytte kallas för "frånskott".
Tänk på att du inte får ha vapnet anlagt (redo att avfyras) när duvan kastas, utan det är först när duvan kastas som du får lyfta vapnet till axeln och avlossa skott.
För att bli godkänd måste du träffa fyra av sex lerduvor och du får avlossa max två skott per duva.
Vid momentet skjutning mot markmål blir du ombedd att skjuta mot två rörliga mål på 20 meters avstånd.
Ett mål kommer att röra sig åt höger och ett åt vänster. Denna typ av skytte kallas för "sidoskott".
Du får inte ha vapnet anlagt (redo att avfyras) innan måltavlan börjar röra sig, utan det är först när den rör sig som du får lyfta vapnet till axeln och avlossa skott.
För att bli godkänd måste båda målen träffas med ett visst antal hagel inom träffområdet på måltavlan och du får avlossa max två skott per mål.
Om du blir helt underkänd på hagelgevärsprovet så får du avlägga ett nytt prov en annan dag.
Om du endast blir underkänd på ett av momenten avståndsbedömning, lerduveskjutning eller skjutning mot markmål så kan du få göra om det momentet redan samma dag.
Efter att du blivit godkänd på teoriprovet och hagelgevärsprovet så har du rätt att söka licens för jakt med hagelvapen. Avser du att enbart jaga med hagel så behöver du inte genomföra de övriga praktiska proven (grundprovet för kulgevär och högviltsprovet).
Grundprovet för kulgevär är till för att säkerställa att du kan hantera ett kulvapen på ett säkert sätt och att du har god precision när du skjuter på stillastående mål.
Du måste få godkänt på teoriprovet innan du får göra grundprovet för kulgevär.
Grundprovet för kulgevär kostar 200 kronor. Ammunitionskostnad tillkommer.
I varje län finns ett antal större jaktskyttebanor som även är provbanor för jägarexamen. Knutna till dessa provbanor finns ett antal särskilt förordnade provledare för jägarexamen.
När du vill genomföra grundprovet för kulgevär så kontaktar du en provledare på en provbana nära dig.
Grundprovet för kulgevär består av två moment. Det första momentet är säker kulgevärshantering och det andra momentet är precisionsskytte.
Momentet säker kulgevärshantering innehåller följande två delmoment:
För att bli godkänd måste din vapenhantering vara helt korrekt och vapenvanan i övrigt godtagbar.
Vid momentet precisionsskjutning ska du skjuta fyra skott mot en måltavla på 80 meters avstånd i två omgångar.
I den första omgången ska du skjuta fyra skott på en måltavla från en skjutstol (skjutbänk). För att bli godkänd så måste alla kulhålen kunna täckas av en cirkelrund träffbildsmall med en diameter på 12 centimeter.
I den andra omgången ska du skjuta fyra skott på en måltavla med så kallat "jägarmässigt stöd" (sittandes med stöd för vapnet emot en trästolpe). För att bli godkänd så måste alla kulhålen kunna täckas av en cirkelrund träffbildsmall med en diameter på 17 centimeter.
Om bara den ena serien är godkänd så underkänns delprovet.
Om du blir helt underkänd på grundprovet för kulgevär så får du avlägga ett nytt prov en annan dag.
Om du endast blir underkänd på momentet precisionsskjutning så kan du få göra om det momentet redan samma dag.
Efter att du blivit godkänd på teoriprovet och grundprovet för kulgevär så har du rätt att söka licens för jakt med kulgevär klass 2, 3 och 4. Avser du att enbart jaga med dessa klasser så behöver du inte genomföra de övriga praktiska proven (grundprovet för hagelgevär och högviltsprovet).
Högviltsprovet är till för att säkerställa att du har god precision när du skjuter med kulgevär på både stillastående och rörliga mål under tidspress.
Du måste få godkänt på teoriprovet och grundprovet för kulgevär innan du får göra högviltsprovet.
Det praktiska högviltsprovet kostar mellan 200-300 kronor beroende på hur många serier du måste skjuta. Ammunitionskostnad tillkommer.
I varje län finns ett antal större jaktskyttebanor som även är provbanor för jägarexamen. Knutna till dessa provbanor finns ett antal särskilt förordnade provledare för jägarexamen.
När du vill genomföra högviltsprovet så kontaktar du en provledare på en provbana nära dig.
Högviltprovet genomförs med kulgevär och innehåller följande två delmoment:
Provet inleds med att du avlossar ett skott mot en stillastående älgfigur. Efter några sekunder så kommer figuren att röra sig i sidled och medan älgfiguren är i rörelse ska du avfyra nästa skott. Proceduren upprepas därefter och älgfiguren kommer då att röra sig åt andra hållet.
När du har avlossat alla fyra skotten så har du avklarat en så kallad "serie". För att en serie ska bli godkänd så måsta alla fyra skotten vara inom träffområdet på älgfiguren.
Vid provtillfället får du skjuta maximalt nio serier och av dessa nio serier så måste minst tre serier vara godkända för att högviltsprovet ska bli godkänt.
Om du blir underkänd på högviltsprovet så får du avlägga ett nytt prov vid ett annat tillfälle.
Efter att du blivit godkänd på teoriprovet, grundprovet för kulgevär och på högviltsprovet så har du rätt att söka licens för jakt med kulgevär klass 1.
En jägarexamen berättigar dig inte per automatik rätten att äga eller att låna ett jaktvapen. För att få äga eller låna ett jaktvapen så måste du först ansöka om en jaktvapenlicens hos Polisen och få ansökan beviljad.
Godkänd jägarexamen är en förutsättning för att söka vapenlicens i Sverige för jaktändamål. Du måste skicka med en kopia på ditt jägarexamenbevis när du söker din första vapenlicens.
Sist men inte minst måste du betala för ett statligt jaktkort för att få jaga. Det är Naturvårdsverket som handhar och ansvarar för det statliga jaktkortet.
Jaktkortet betalas via Jägarregistret och är ett bevis på att du har betalat viltvårdsavgiften. Jaktkortet ska alltid tas med på jakten.
Kravet på jaktkort gäller även personer som deltar aktivt i jakten utan att bära skjutvapen men har del i bytet. Kravet på jaktkort gäller däremot inte personer under 18 år som inte har vapenlicens.
Från och med jaktåret 2021 kostar jaktkortet 400 kronor och kan betalas med bankgiro eller online (kräver e-legitimation). Om du betalar med bankgiro skickas jaktkortet till din folkbokföringsadress 2-3 veckor efter att din betalning har registrerats. Om du betalar online så får du jaktkortet direkt i digitalt format.
Jaktkortet gäller från 1 juli till 30 juni och måste förnyas varje år.